Brf Hästhoven 2 | 769616-7621
14 dec 2017

Elhandelsavtal med Boo Energi

2017-12-14 23:44

Föreningen har från och med 2017-12-01 tecknat elhandelsavtal med Boo Energi för våra abonnemang på de gemensamma ytorna.
Då vi årligen köper in ca 120.000 kWh el till våra hus så har vi fått ett förmånligt avtal med en viss rabatt. En del i avtalet var att alla boende i föreningens hus även skulle kunna ta del av denna rabatt, det är detta informationsbrev ni nu fått i era brevlådor.

Det finns inte så mycket marginaler på ett elhandelsavtal men vi har fått 1 öre rabatt per kWh om man väljer Boo-portföljen.
Men de har även ytterligare ett sätt att sänka sina elkostnader och det är genom att koppla hushållets träningssappar till Boo energi och ju mer ni rör på er desto mer rabatt får ni. För närvarande kan man träna bort upp till 40 kWh på sin elräkning.

För att ta del av föreningens rabatt så använder ni BRF37 som kod när ni tecknar avtalet.
https://www.booenergi.se/teckna-elavtal

För att läsa mer om hur ni tränar bort kWh från er elräkning.
https://e2e.booenergi.se/

Det är inget tvingande för er boende i våra hus att teckna avtal med Boo Energi, men vi i styrelsen vill att medlemmar ska få kunna ta del av bra avtal som vi i föreningen tecknar.
Har ni inte sett informationsbrevet så finns det att läsa nedan.

Med vänlig hälsning,
Styrelsen i brf hästhoven 2

29 nov 2017

Tillval stambytet

2017-11-29 21:28

Vi har nu lagt upp tillvalslistan samt beställningsblanketten under "STAMBYTET".
Dessa blanketter finns även utskrivna i visningsrummet på Örsvängen 11

11 okt 2017

Budget för 2018

2017-10-11 06:10

Stambytet
Stambytet har äntligen påbörjats, först ut är treorna i Örsvängen 13 som nu får sina badrum och wc utrivna. Vi i styrelsen har lämnat över det dagliga arbetet till vår projektledare samt entreprenören. Styrelsen kommer dock finnas med i bakgrunden och bevaka föreningens intressen i stambytet, men vi kommer inte vara delaktiga i det dagliga arbetet.

Budgeten för 2018 är klar
Styrelsen har nu tillsammans med Restate jobbat med budgeten för 2018. Vi har tillsammans med vår ekonomiska förvaltare gjort upp en plan för hur föreningen ska ha en hållbar ekonomi över lång tid framöver. Vi har även i samband med detta pratat med Länsförsäkringar samt andra banker gällande våra lån och jobbar i dagsläget på att omförhandla lånen inför 2018.

Styrelsen har beslutat att till 2018 års budget justera årsavgifterna samt kostnaden för parkeringsplatser, mer om detta nedan. En av anledningarna till justeringarna är för att vi långsiktigt måste följa inflationen och de höjningar våra leverantörer har mot föreningen. Om vi inte utför årliga höjningar så hamnar vi i avgiftsskuld viket gör att föreningen tvingas höja avgiften kraftigt och framtida medlemmar får ta smällen när inte budgeten längre går ihop.

Höjning av årsavgiften samt avgiften för parkeringsplatser
Från och med 2018-01-01 kommer årsavgiften höjas med 4%. Styrelsens långsiktiga plan är att även 2019-01-01 höja avgiften 4% för att komma ikapp de år vi inte höjt avgiften (detta beslut tas av nästa styrelse). Därefter är rekommendationen att vi årligen höjer avgiften 2% för att följa inflationen och indexregleringarna som våra leverantörer justerar sina priser efter. Vi kommer även framöver behöva täcka upp för det inkomstbortfall som sker när en hyresrätt ombildas till bostadsrätt. Det överskottet som eventuellt finns i slutet av året kommer styrelsen att använda för att amortera på föreningens lån.

Styrelsen har även beslutat att avgiften för parkeringsplatserna ska öka till 350:- / månaden för platser utan el samt 450:- / månaden för platser med el. Samtliga platser kommer att höjas och detta kommer ske löpande allt eftersom att parkeringsavtalens 6 månaders förlängning löper ut. Varje hyrestagare kommer få möjlighet att säga upp sin plats om man inte vill betala den nya avgiften.

Louise lämnar styrelsen
Louise har meddelat oss att hon tyvärr måste lämna styrelsen och sin post som sekreterare.
Vi i styrelsen tackar Louise för den tiden hon har varit med och för allt jobb och engagemang hon lagt ner på styrelsearbetet.

Med vänlig hälsning,
Styrelsen Brf Hästhoven 2

11 sep 2017

Utrensning av cykel- och barnvagnsrum

2017-09-11 15:26

Nu har vi tagit bort alla de cyklarna som fortfarande hade sin gula lapp kvar i cykelrummen och barnvagnsrum. Om din cykel/vagn är borttagen, hör av dig till oss så återfås den mot beskrivning. Vi kommer att förvara dessa cyklar i 6 månader innan vi troligtvis skänker bort dem.

31 aug 2017

Nytt företag för vår städning

2017-08-31 10:46

Idag torsdagen den 31 augusti städar vårt nya städföretag hos oss för första gången. Företaget heter Dacor och vi känner att de kommer göra ett bra jobb i våra hus. Till en början kommer det vara Daniel som städar hos oss men han kommer efter några veckor lämna över till en kollega. 

Här kan ni läsa mer om Dacor: http://www.dacor.se/hem-foretag/

 

28 jun 2017

Avtal signerat för stambytet

2017-06-28 18:24

Idag har vi signerat avtalet för stambytet!
Det känns skönt att efter 2 års arbete med framtagande av handlingar samt anbudsförfrågning äntligen kunna säga att stambytet nu verkligen blir av.

Av 6 stycken inkomna anbud så valde styrelsen entreprenören PW Bad & Bygg AB.
Vi och PW Bad & Bygg har samma ambitioner med stambytet, något som vi i styrelsen lagt stor värde i.
Tidsplanen och utförandet är anpassat så att stambytet tar hänsyn i den mån det går till att det utförs med kvarboende.

Informationen till er boende kommer från och med nu främst ske genom vår projektledare Peter Hladisch samt platschefen hos PW Bad & Bygg.
Då husen tas i turordning så kommer även informationen att gå ut husvis när det börjar bli dags för stambytet. Därför kommer vi att nu börja informera de boende i Örsvängen 13 om vad som kommer att hända, exempelvis ska en utställning byggas upp under sommaren som de boende i Örsvängen 13 ska kunna besöka. Sedan kommer de att få göra sina val i augusti för att stambytet sedan ska kunna påbörjas i september.

Ni i de övriga husen kommer inte få detaljerad information om stambytet mer än tidsplanen när det är dags för er att göra valen samt när stambytet börjar i huset.

Den grova tidsplanen är fortfarande följande:
Örsvängen 13, Hösten 2017 (start i september)
Örsvängen 15, Vinter/Vår 2017-2018
Örsvängen 11, Hösten 2018
Örsvängen 9, Vinter/Vår 2018-2019

För mer information om entreprenören så kan ni besöka deras hemsida: http://pwbygg.se

För styrelsen brf hästhoven 2,
Ted Herngren

 

31 maj 2017

Öppet hus

2017-05-31 09:00

Den första onsdagen i varje månad kl.18.30 – 19.00 har vi öppet hus i styrelserummet (med undantag för eventuella röda dagar och semestertider).
Under öppet hus kan du få hjälp med t.ex:

 • Ny parkeringsplats
 • Om du har en trasig bricka till porten eller vill köpa till fler
 • Ställa frågor om stambytet
 • Ställa frågor om den eventuella påbyggnationen
 • Få tillgång till stämmoprotokollet
 • Eller andra övriga frågor
 • Eller bara komma och fika med oss!
   

Plats: Styrelserummet hus 9, sidoingången
Tid: kl.18.30 – 19.00
Nästa öppet hus: 7 juni

Varmt välkomna!
Hälsningar,

Styrelsen i Brf Hästhoven 2

26 maj 2017

Ny uppmärkning av förråd samt lägenhetsdörr

2017-05-26 07:56

Vi kommer denna och nästa vecka att märka upp förråden och lägenhetsdörrarna med nya skyltar. Detta för att en gång för alla reda ut vilken lägenhet som har vilket förråd. Hus 9 har redan fått den nya märkningen.

Vi kommer att sätta likadan skylt på förråd som på lägenhetsdörr. De nya skyltarna ser ut såhär: 

Örsvängen 9, lgh 1302 (105)

Det är adressen, Skatteverkets lägenhetsnummer samt det interna lägenhetsnummer som vi har i föreningen.

Vi ber er därför att ta bort de befintliga skyltarna på ytterdörren (de flesta dörrar har två skyltar).

Med vänlig hälsning,

Styrelsen Brf Hästhoven 2

22 maj 2017

Medlemssidan

2017-05-22 09:00

Ni vet väl om att vi har en medlemssida dit bara medlemmar i föreningen har tillgång.
På medlemssidan kan du hitta följande information:

 • Kontaktuppgifter till alla i styrelsen
 • Årsredovisningar & stämmoprotokoll
 • Lägenhetsförteckning och medlemsregister
 • Försäljningsstatistik på samtliga försäljningar i föreningen

För att få tillgång till medlemsidan så skapar du ett inlogg med hjälp av den epost du lämnat till styrelsen, detta gör du på sidan nedan.

14 maj 2017

Lägenhet korttidsuthyres

2017-05-14 10:00

Föreningen har en lägenhet som sagts upp (det var tidigare en hyreslägenhet) och som nu står tom. Den kommer senare att fungera som evakueringslägenhet under stambytet för någon boende som inte kan bo kvar i sin lägenhet. Det är 3 rok på 74 kvm, på våning 6 i hus 11. Uthyres omöblerad.

Hyra: 11 500 kr/månad, el ingår.
När: fr.o.m. snarast till max 31 augusti.

Hör av dig till styrelsen om du vet någon som skulle vara intresserad av att hyra den. Vi kommer att ta referenser.

Hälsningar,
Styrelsen Brf Hästhoven 2

12 maj 2017

Nyheter från styrelsen MAJ

2017-05-12 08:49

Här är en summering av lite vad som är på gång och vad som har hänt:  

Årsmötet
Tack alla ni som var med på årsmötet. Ett stämmoprotokoll sitter nu i varje entré. Om du vill ha ditt egna exemplar, gå in på hemsidan här, kom till öppet hus eller mejla oss.
Den nya styrelsen består av:
Ordförande Ted Herngren
Vice ordförande Lennart Svanborg
Kassör Jessica Neumann
Sekreterare Louise Almlöf

Ledamot Ola Olsson
Ledamot Grzegorz Swiatkowski
Ledamot Fredrik Hagnelöv

Suppleant Tommy Wik
Suppleant Jeanette Johansson

Stambytet
Vi är i full färd med att gå igenom anbuden och har som mål att välja entreprenör i maj månad. När vi har gjort det kommer vi att kunna komma med mer detaljerad info om stambytet som t.ex. starttid.

Öppet hus
Den första onsdagen i varje månad kl.18.30 – 19.00 har vi öppet hus (med undantag för eventuella röda dagar och semestertider). Nästa öppet hus är onsdagen den 7 juni (och inte 5 juni som vi tidigare råkade skriva). 
Plats: Styrelserummet hus 9, sidoingången.

Tvättstugorna
Det är tyvärr ofta det försvinner inventarier från tvättstugorna. Moppar, hinkar, borstar och persienntillbehör är sådant som tyvärr får fötter. Det är en onödig kostnad för föreningen att ständigt behöva köpa nya inventarier.  

Utrensning cykel- och barnvagnsrum
Samtliga av föreningens cykelrum är överbelamrade. För att lösa detta så monterade vi takkrokar i varje cykelrum. Men för att få det mer organiserat ska vi ha en utrensning i cykelrummen så vi får bort de cyklar som inte tillhör någon boende. Detta kommer att genomföras innan stambytet. Mer detaljer om detta kommer men förmodligen kommer det gå till på samma sätt som när det gjordes för några år sedan, att man sätter en lapp på sin cykel med namn och lägenhetsnummer. Det kommer vara samma procedur för barnvagnsrummen.

Bråten i allmänna utrymmen
Vi anlitade Jensen för att ta bort allt bråte som tyvärr ställs i de gemensamma utrymmena. Möbler, elektriska prylar, krukor mm är sådant som sätts ner. Att ha Jensens som gör detta regelbundet är en onödig kostnad för föreningen samt att brandrisken ökar. Åk till återvinningsstationen med ditt skräp eller lämna till den mobila återvinningscentralen som kommer närmast i tiden till Hallonbergsplan, parkeringen återvinningsstationen den 23 maj kl.16.30 – 19.30. Gå in på http://www.savab.se för mer info.

Swish
För att underlätta betalningar för oss så kommer vi i fortsättningen använda oss av Swish istället för kontanter när det gäller betalningar som tex att köpa ny bricka, barnvagnsrumsnyckel, tillfällig parkering. Detta gör att vi slippar ha en handkassa och kontanthantering och att allt kommer direkt in på vårt bankkonto. Om någon inte skulle ha Swish gå går det självklart att fortfarande betala kontant. Förhoppningsvis är detta igång till kommande öppet hus den 5 juni.

Lägenhet korttidsuthyres
Föreningen har en lägenhet som sagts upp (det var tidigare en hyreslägenhet) och som nu står tom. Den kommer senare att fungera som evakueringslägenhet under stambytet för någon boende som inte kan bo kvar i sin lägenhet. Det är 3 rok på 74 kvm, på våning 6
i hus 11. Detta är också ett sätt för föreningen att på ett enkelt sätt få in pengar. Uthyres omöblerad.
Hyra: 11 500 kr/månad, el ingår.
När: fr.o.m snarast till max 31 augusti
Hör av dig till styrelsen om du vet någon som skulle vara intresserad av att hyra den. Vi kommer att vilja ha referenser.

Städdagen
Tack ni som var med på städdagen och gjorde det fint i vårt kvarter! Vi plockade skräp och gjorde fint i våra rabatter. Planterade plantor, fröer och lökar.

Hälsningar,

Styrelsen Brf Hästhoven 2

10 maj 2017

Protokoll från årsstämma 2017

2017-05-10 21:06

Nu finns protokollet från årsstämman 2017 tillgängligt för nedladdning.

27 apr 2017

Styrelsen 2017/2018

2017-04-27 22:33

Styrelsen 2017/2018 i Brf Hästhoven 2 ser ut som följande:

Ordförande: Ted Herngren
Vice ordförande: Lennart Svanborg
Sekreterare: Louise Almlöf
Kassör: Jessica Neuman

Ledamöten:
Grzegorz Swiatkowski
Fredrik Hagnelöv
Ola Olsson

Suppleanter:
Jeanette Johansson
Tommy Wik
 

26 apr 2017

Årsredovisning 2016

2017-04-26 21:50

Nu finns vår årsredovisning för 2016 att ladda ner.

11 apr 2017

Vårstädning lördag 29 april

2017-04-11 21:08

Vi är även i år med i skräpplockardagarna. Detta är en nationell manifestation mot nedskräpning arrangerad av Håll Sverige rent.
Datum för detta är lördagen den 29 april.
Vi samlas utanför hus 13 och delar ut soppåsar och handskar.
Det kommer även finnas möjlighet att plantera växter och lökar. Efteråt så fikar vi.
Alla är välkomna, gamla som unga. Detta brukar ta cirka 1-2 timmar.
http://www.hsr.se/vi-haller-rent

Datum: Lördagen den 29 april
Tid: Kl. 9.00
Plats: Samling utanför hus 13
Vad? Vi kommer att:

 • Plantera vårlökar och växter
 • Plocka skräp på parkeringen, runt husen, lekpark och i skogsdungarna bredvid oss
 • Perfekt sätt att träffa styrelsen och grannar, gamla som nya!

Hoppas vi ses!

Hälsningar,
Styrelsen Brf Hästhoven 2

27 mar 2017

Kallelse till årsstämma 25 april 2017

2017-03-27 22:42

Dag och Tid: 25 april 2017, klockan 19:00
Plats: Kulturcentrum – Konsertsal, Hallonbergens Centrum

Dagordning

1.     Stämmans öppnande.
2.     Godkännande av dagordningen.
3.     Val av stämmoordförande.
4.     Anmälan av stämmoordförandens val av protokollförare.
5.     Val av två justeringsmän tillika rösträknare.
6.     Fråga om stämman blivit i stadgeenlig ordning utlyst.
7.     Upprättande och godkännande av röstlängd.
8.     Föredragning av styrelsens årsredovisning.
9.     Föredragning av revisorns berättelse.
10.   Beslut om fastställande av resultat- och balansräkning.
11.   Beslut om resultatdisposition.
12.   Fråga om ansvarsfrihet för styrelseledamöterna.
13.   Fråga om arvoden åt styrelseledamöter och revisorer.
14.   Val av styrelseledamöter och suppleant/er.
15.   Val av revisor/er och revisorssuppleant/er.
16.   Val av Valberedning.
17.   Ärenden som styrelsen upptagit i kallelsen för beslut eller som medlem
anmält enligt 19 §.

- Fråga om styrelsen kan sälja byggrätt för påbyggnation samt anlita konsult för biträde vid avyttringen.

- Fråga om att ge i uppdrag till styrelsen att utreda och genomföra en ombyggnation av förråd och grovtvättstuga (de med fönster) i markplan till övernattningslägenhet för föreningens medlemmar eller små hyresrätter till studenter.

- Motion 1 från 14 medlemmar (bilaga 1) gällande: Styrelseledamöterna inte är gifta eller sambo, valberedningen inte är gifta eller sambo, styrelseledamöterna skall vara folkbokförda på adress inom föreningen, valberedningen skall vara folkbokförda på adress inom föreningen.
För föreningens bästa..rekommenderas att styrelseledamöterna inte är gifta eller sambo, vilket kan innebära jäv, och  anses olämpligt i de flesta styrelser eftersom styrelsen kan mista sin beslutsförhet om flera ledamöten inte får handlägga och besluta i en fråga på grund av jäv, gäller även för valberedningen.
Medlemmar i styrelsen skall vara folkbokförda på adress inom föreningen, gällande även valberedning.

- Motion 2 från Ted Herngren, Örsvängen 15 (bilaga 2) gällande: "Inrätta bilpool åt medlemmarna i brf hästhoven 2"
Jag yrkar att stämman beslutar:
- Att bostadsrättsföreningen avsätter 1-2 parkeringsplatser till en bilpool.
- Att ge i uppdrag till styrelsen att utreda om samtliga medlemmar ska ha tillgång till bilpoolen som en del i avgiften eller om varje medlem som önskar tillgång till bilpoolen ska bekosta medlemskap själva.
- Att ge i uppdrag till styrelsen att hitta en bilpoolsaktör och teckna avtal med denne för en bilpool åt föreningens medlemmar.

18.   Övriga eventuella ärenden (som får föranleda diskussion men inte beslut).
19.   Stämmans avslutande.

VÄLKOMNA!

Sundbyberg den 27 mars 2017
Styrelsen för Bostadsrättsföreningen Hästhoven 2

Fullmakt
OBS! En medlem kan med fullmakt bara representera EN annan medlem (inte flera andra).
För dig som inte kan närvara på Årsstämman den 25/4 men vill representeras genom ombud, finns en fullmakt att ladda ner på hemsidan för Brf Hästhoven 2. http://www.brfhasthoven2.se
Har du inte möjlighet att skriva ut den själv? mejla styrelsen på kontakt@brfhasthoven2.se så hjälper vi dig att få ett exemplar.

 

9 mar 2017

Viktig information gällande ordinarie stämman

2017-03-09 19:08

Datum för ordinarie stämma
Vi har nu bestämt datum för den ordinarie stämman.
Tisdagen den 25 april kommer stämman att hållas, spara datumet redan nu!
Vi har valt att ha stämman tidigt då vi har mycket arbete framför oss med stambytet nu under vår/sommar samt att styrelsen i dagsläget är underbemannad.

Motioner till stämman
Alla medlemmar har rätt att lämna motioner till den ordinarie stämman.
För att vi ska få med din motion så måste den lämnas in senast den 22 mars då kallelsen till stämman måste gå ut senast 4 veckor innan med dagordning. För att lämna en motion till stämman så kan du antingen lämna den skriftligt i styrelsebrevlådan på Örsvängen 9 alternativt maila den till oss på kontakt@brfhasthoven2.se

Lågt intresse för att sitta i styrelsen
Vi har pratat med valberedningen som informerat oss om att det är ett lågt intresse från er medlemmar för att sitta i styrelsen. För att vi ska få ihop en styrelse till nästa period så är det viktigt att du hör av dig snarast till valberedningen och meddelar ditt intresse.
Du når valberedningen på:
Anne, 0704-906300
Igor, 0707-285813

Stambytet
Den 14 mars kommer vi i styrelsen tillsammans med Peter Hladisch ha anbudsöppning.
Vår ambition är att till stämman ha valt entreprenör för stambytet och kunna presentera en tidplan för er medlemmar.

3 mar 2017

Februarinyheter (i mars)

2017-03-03 08:27

Vi i styrelsen vill tacka alla som visade sitt engagemang och kom till extrastämman och röstade i de punkterna vi hade uppe på agendan.
Tyvärr missade vi att lägga upp denna informationslapp på vår hemsida utan den sattes bara upp i trapphusen, men bättre sent än aldrig.

Extrastämman
Den 12 januari höll vi en extrastämma för att rösta om vi skulle gå vidare med planarbetet för påbyggnad av husen, låta styrelsen få avlönas för tiden som läggs på planarbetet, teckna gruppabonnemang på bredband samt avlöna valberedningen. Stämman röstade ja på samtliga punkter och styrelsen har nu tillsammans med Restate tittat på hur vi ska gå vidare med planarbetet för påbyggnaden av husen.

Vi kommer även inom kort att säga upp avtalet med Sundbybergs Stadsnät för att påbörja arbetet med att teckna ett gruppavtal för internetuppkopplingen som kommer att börja gälla till sommaren 2018.

Stambytet
Vi har genomfört en anbudsprocess där vi hämtat in anbud för stambytet, vi väntar ännu på att de sista ska lämna in sina anbud innan vi går vidare i processen med att välja ut den byggare vi vill jobba tillsammans med.

Innan vi har valt en byggare så kan vi tyvärr inte säga när stambytet kommer att kunna påbörjas. Vårt mål är att kunna ha en tidplan för stambytet innan årsstämman.

Säkra ner fastigheternas el-centraler
Nu är samtliga hus nedsäkrade och det fungerar bra. Nedsäkringen ger föreningen en besparing på 25 000:- per år i fasta avgifter för våra el-abonnemang.
Den nya motorvärmarstyrningen har även den sänkt föreningens elkostnader då motorvärmare inte längre står på i onödan och drar ström när det inte behövs.

Lägenhetsnummer och tillhörande förråd
Styrelsen har nu satt upp skyltar på samtliga lägenhetsdörrar samt förråd i Örsvängen 9.
Vårt mål är att ta ett hus varje månad och nu under februari så kommer vi byta skyltar i Örsvängen 11. Vi kommer gå ut med information någon dag innan i porten.

Utökad mobilmast på Örsvängen 15 tak
Telia kommer att utöka sin mobilmast på taket av Örsvängen 15, från 8 till 9 stycken antenner samt ändra lite på utformningen. Telia kommer montera 2 stativ närmre kanten på fastigheten istället för som nu då antennerna sitter monterade på teknikboden som står mitt på taket. Vi har i samband med detta ökat avgiften för mobilstationen med 40%.

Skräp i allmänna utrymmen
Vi i styrelsen har fått be Jensen att röja i de allmänna utrymmena åt oss då vissa boende har valt att ställa skräp/möbler utanför förråden och i cykelrummen. Detta är en onödig kostnad som föreningen får bekosta då vi måste hålla våra utrymmen rena från hinder. Vi vill be alla boende att själva ta hand om sitt skräp och köra det till tippen och inte ställa det i de allmänna utrymmena.

Med vänliga hälsningar,
Styrelsen i Brf Hästhoven 2

6 feb 2017

Protokoll från extrastämman 12 januari 2017

2017-02-06 21:19

Den 12 januari hölls en extrastämma i brf hästhoven 2 där vi beslutade om följande:

 • Fråga om att påbörja planarbetet för påbyggnad av husen.
 • Fråga om att avlöna styrelsemedlem för att driva planarbetet.
 • Fråga om att teckna gruppanslutning på bredband.
 • Fråga om ersättning till valberedningen.

Stämman röstade ja på samtliga punkter och protokollet finns att läsa nedan.
Röstlängden finns under sidan För Boende --> Protokoll & Årsredovisningar

5 jan 2017

Information inför extrastämma i Brf Hästhoven 2

2017-01-05 17:51

Till medlemmarna i Brf Hästhoven 2

Hej,

På torsdag den 12 januari har vi extrastämma där vi bland annat skall besluta om vi vill bygga på våra hus med fler lägenheter. Det är ett stort och viktigt beslut och vi i styrelsen vill därför ge er information vad projektet innebär för att vi tillsammans skall fatta bästa möjliga beslut.

Bakgrund

Som ni alla vet har vi ett stort underhållsbehov av våra hus och vi har påbörjat upphandlingen av stambyte inklusive el- och ventilationsarbete. Utöver detta har vi behov av att renovera fasader, tak och hissar mm. och det finns även önskemål om att utveckla fastigheten, t.ex. bygga större balkonger. Ekonomiskt har vi idag pengar att genomföra den första delen med stambytet, det vi handlar upp idag. Men inte mer. När vi är klara med stambytet kommer vi i princip att stå på noll och behöver finansiering för att kunna genomföra fler större projekt. Idén med att bygga på fastigheten har funnits sedan en tid och styrelsen har undersökt om det kan vara en väg till att finansiera underhåll och utveckling av vår fastighet.

Varför bygga på fler våningar?

Liksom vår grannförening Brf Blåelden har vi hus som konstruktionsmässigt tål att byggas på. I samtal med Sundbyberg stad har staden uttryckt sig positivt till detta och Brf Blåelden kommer sannolikt att ansöka om en förändring av detaljplanen och söka bygglov för en påbyggnation.

Det som är aktuellt för vår förening är att ansöka om förändrad detaljplan och sedan sälja rätten att bygga på våra tak, den så kallade ”Byggrätten”. Vi har låtit vår förvaltare Restate värdera byggrätterna och fått ett intyg på ett försäljningsvärde om ca 30 miljoner kronor på ca 1840 kvm bostadsyta. Det skulle med andra ord ge oss nära dubbla budgeten av vad vi har idag för vårt underhåll och det skulle öppna upp möjligheten att genomföra i stort sett allt det vi önskar med våra hus. Utan att behöva låna pengar eller höja några avgifter.

Restate har även tagit fram en kalkyl och några räkningsexempel för hur vår ekonomi kan påverkas vilket vi kommer visa på extra stämman. Amortering av våra lån, genomförande av underhåll och energiåtgärder visas i olika grad och samtliga val ger oss lägre kostnader och högre kvalitet och värde på våra hus.

Vad innebär det att bygga på?

Om vi beslutar oss för att bygga på börjar vi med att ansöka om ändring av detaljplan och bygglov. Styrelsen har låtit en arkitekt ta fram skisser på hur en påbyggnation kan se ut och dessa finns med som bilaga. Om ansökningarna blir godkända går vi vidare med förhandling och tar fram avtal om hur detta skall gå till. Hur och när skall de byggas, försäljning av byggrätter och alla detaljer som hör till. Det är också av högsta intresse att om möjligt kombinera detta med vårt kommande stambyte och övrigt underhålls som vi handlar upp nu. Det finns ekonomiska fördelar att göra detta effektivt och eventuellt genomföra samtidigt om det är möjligt.

Rent praktiskt för oss boende är ett bygge naturligtvis en störande process. Men en påbyggnation på taket stör inte närmelsevis på det sättet som ett stambyte kommer göra där vi gör stora ingrepp i våra lägenheter. Om vi väljer att bygga på blir det antingen i kombination med vårt stambyte eller som ett separat byggprojekt efter stambytet.

Vad skall vi ta beslut om?

Till en början skall vi ta beslut om vi tror på hela konceptet – att bygga på lägenheter på taket för att finansiera vårt underhåll och utveckla vår fastighet som vi vill. Och att ta inledande kostnader för ansökningarna som är ca 750 000 kr. Vi kommer naturligtvis diskutera alla detaljer på extrastämman men det är bra om du funderar över vilka frågor du vill ha svar på och är beredd att ta beslut på torsdag. Säger vi ja behöver vi även avlöna någon som driver detta, förslagsvis någon i styrelsen som behöver lägga mycket tid på detta inledningsvis och under ett projekt. Detta behöver vi också ta beslut om.

Vi i styrelsen tror mycket på detta projekt. Får vi ja på en ansökan om påbyggnation ger det vår förening en mycket god ekonomi och det kommer rätt förvaltat ge en bättre ekonomi på olika sätt för oss medlemmar lång tid framöver. Men det är viktigt att alla frågor kommer upp på bordet och att vi tar detta beslut tillsammans på torsdag.

Tillsammans med det här informationsbrevet får ni skisser på hur en påbyggnation kan se ut. Fundera på vad vi skrivit här, vilka frågor som du tycker är viktiga att ta upp och vad vi behöver svar på för att ta bästa möjliga beslut.

Väl mött på torsdag!

 

Styrelsen för Brf Hästhoven 2.